vrijdag 7 december 2012

Weblog 2 Jorik Huisman V5A "Vals Licht" - Joost Zwagerman


Weblog periode 2 Jorik Huisman
Vals Licht – Joost Zwagerman
Samenvatting:
Het verhaal gaat over Simon Prins. Hij is geobsedeerd door prostitutie. Als hij in Amsterdam komt om te studeren, gaat hij ook vaak naar de hoeren. Al snel begint het hem te vervelen, maar hij vindt het leven van een prostitué nog steeds interessant. Dan komt hij een hoertje tegen die zijn aandacht trekt. Ze heet Lizzie Rosenfeld. Hij vraagt of hij haar naar huis mag brengen. Dat vindt ze goed als hij geen rare dingen gaat doen.
Bij Lizzie thuis hebben ze een gesprek en als Simon weg gaat krijgt hij een zoen van Lizzie, ookal had ze van tevoren gezegd dat ze dat niet wilde. De volgende keer dat Simon terug komt, hebben ze weer een gesprek en verteld Lizzie meer over zichzelf. Simon wordt verliefd op haar en zij op hem. Ze wil dat deze relatie geheim blijft voor vrienden en familie. Ze vertelt niet veel over haar jeugd, maar fijn kan het niet geweest zijn. Wel vertelt ze dat ze twee vriendjes gehad heeft: Jasper en Wesley. Hij krijgt geen kans om uitleg te vragen want ze komt doodziek binnen, hij haalt medicijnen op en gaat terug. Ze doet niet meer open. Via via komt Simon erachter waar ze echt werkt: een seksclub in Nijmegen. Daarvan raakt hij van slag.
Een week later belt ze op en zegt dat ze in Nijmegen zit. Ze vertelt hem dat ze niet meer als hoer werkt. Hij vertrouwt haar niet en begint haar te schaduwen. Hij komt erachter dat ze naar een psychiater bij een afkickcentrum gaat. Hij confronteert haar daarmee. Hij gaat een keer mee op gesprek, maar het blijkt dat ze al heel lang clean is. Ook komt hij erachter dat ze veel schulden bij drugdealers heeft. Hij probeert haar daarvan af te helpen en ze komt bij hem wonen. Hun leven komt tot rust totdat Simon komt erachter dat Lizzie nog 9000 gulden van Wesley krijgt. Simon wil dat ze een deel van haar schuld bij drugsdealers ermee betaald. Lizzie weet dat ze een fout begaat, maar doet het toch en duikt onder. Nu krijgt Simon de drugdealers achter zich aan en duikt ook onder.
Dan gaat Simon terug naar de psychiater. Daar komt hij erachter dat Lizzie lijdt aan een leugenstoornis, maar daar mag hij niks over zeggen. De volgende keer dat hij haar ziet doet hij dat toch en zij verteld hem de waarheid. Dat is het einde van hun relatie.

Over de auteur:
Joost Zwagerman (hele naam: Johannes Jacobus Willebrordus Zwagerman) begon al meet schrijven toen hij jong was. Allebei zijn ouders waren onderwijzer. Hij heeft in Alkmaar op de middelbare school gezeten. Daarna ging hij naar de Pedagogische Academie. Hij studeerde ook Nederlands, maar dat heeft hij niet afgemaakt.
Joost Zwagerman maakte zijn debuut in 1986 met de De houdgreep. Zijn grote doorbraak was de roman Gimmick!, waar ook een toneelstuk van gemaakt is.
Naast boeken schrijf hij ook gedichten en essay’s.
Joost Zwagerman woonde in Amsterdam. Hij heeft 3 kinderen uit een huwelijk wat een paar jaar geleden is stukgelopen. Vanwege de scheiding woont hij nu in Alkmaar.

“Interessante” zaken:
Pseudo-logica fantastica: is een echt bestaande ziekte, waarbij de zieke zich inbeeld dat hij veel beter is dan dat hij in werkelijkheid is. Bijvoorbeeld: een juridisch student die gestopt is met zijn studie die denkt dat hij een topadvocaat is. De zieke voelt een onweerstaanbare drang om te liegen, maar beseft zelf niet dat hij liegt. Als ze er mee geconfronteerd worden dat ze liegen, zullen ze het ook niet geloven.
In het verhaal is het anders, omdat Lizzie wel weet dat ze liegt. Dat zou betekenen dat ze niet aan Pseudo-logica fantastica lijdt, maar aan Pathologisch liegen, een stoornis waarbij de zieke ook een onbedwingbare drang heeft tot liegen, maar wel weet dat hij aan het liegen is. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten